Hej och glad sommar!
Idag blir det ett lite kortare brev som jag fyllt med tips inför sommaren, lite sommarbilder och en opublicerad panoramabild från en av Bergslagens alla gruvmiljöer.
Hoppas att du gillar läsningen och bilderna.
Nästa nummer av fotobrevet kommer den 28 juli.
Ha nu en härlig juli!
Fotohälsningar från fotograf Björn Dahlfors
Pionen, vulgär och fåfäng
I trädgården växer en växt som jag verkligen fascineras av, pionen. Knoppen som brister ut en överväldigande blomma, en blomma som är så tung att den knäcker sig egen stjälk.
Tre sommartips
Läs en fotobok.
Sätt dig ner i skuggan med en fotobok, kanske ett glas kall öl, välj en fotobok ur ditt bibliotek och ta dig sedan tid att sjunka in i en bildvärld. Ta vara på din ledighet. Fotoböcker är ett fantastiskt sätt att uppleva fotografi men det tar tid, en fotobok kräver många läsningar.
I sommar tänkte jag sätta mig med de två första fotoböcker jag köpte, Hannu Hautalas Kesäyö (ISBN: 951-1-12152-9) som översatt till svenska betyder sommarnatt och Anders Geidemarks Stigen ur hav – av vingar skuggad (ISBN 91-630-3714-9). Båda böckerna köpte jag när jag pluggade Naturfoto och friluftsliv på Ålands folkhögskola för snart 20 år sedan.
Hautalas bok köpte jag i Helsingfors på en studieresa. Texten är på finska så jag bilderna får tala för sig själva. Boken är som jag minns den ett nationalromantiskt verk med ett bildspråk som hör där till. Gyllene landskap som drunknar i kvällssol och blå timmens mystiska ljus. Nyligen läste jag Finlands Historia av Henrik Meinander (ISBN: 9789515256959) och blev därför lite inspirerad att ge mig i kast med Hautalas hyllning till den finska sommarnatten.
Den andra boken jag tänkte sätta mig med är Anders Geidemarks Stigen ur hav – av vingar skuggad. När den kom var den något helt enastående. Ett verk som inte bara var en produkt av stora vedermödor utan en bok med ett bildspråk som då utmanade hela naturfotografi. I boken möter jag som betraktare Island genom en ung mans Pink Floyd-matade sinnevärld. Boken är från 1995 och givetvis var Island redan då en fotodestination men då fanns inte tekniken att sprida sina bilder via digitala plattformar. Anders kom till utbildning på Åland och föreläste om hans sätt att skapa bilder, han följde med oss på fototurer och förberedde oss för klassens fotoresa till Island senare våren 2004.
Antagligen kommer jag försöka hinna med några fler böcker, ibland känns det som att de blir fler i antal än vad jag rimligen hinner med att läsa.
Sommar utan fotografer
Tyvärr så var det inga fotografer på årets lista över sommarpratare. Tur att det finns ett arkiv. Ett sommarprat som jag minns väldigt väl var när den prisbelönta DN-fotografen Paul Hansen lånade tid i etern. Hans mänskliga perspektiv på de fruktansvärda han fotograferar i krig och konflikter tycker jag är så sympatiskt. När jag förra året gick en ettårig fotokurs så var Paul där och föreläste. Pauls bilder och reportagestil visar hur viktig bildjournalistiken är för att förstärka en berättelse.
Gå på utställning
Sommaren är utställningarnas tid. Passa på att kolla in vilka utställningar som finns i din närhet och besök dem. Oavsett om det är fotografi eller annan konst så är det ett härligt och inspirerande sätt att tillbringa några lediga timmar. Ta dig tid att läsa texter, formulera hur du känner när du ser verken och landa i en dos kultur innan vardagen tar fart igen.
Opublicerat: Panorama Stråssa gruva
Som jag tidigare nämnt här i fotobrevet så samlar jag bilder från Bergslagen till något typ av bokprojekt. Exakt vad det ska landa i vet jag inte. I Bergslagen finns många övergivna industrimiljöer och framförallt många mer eller mindre övergivna gruvmiljöer. Det är speciella miljöer, miljöer som på ett vemodigt sätt blandar en storslagen historia med en dyster framtid. Stråssa ligger knappt en mil från mitt hem.