Fotobrevet

Share this post

Fotobrevet #012: Nu blir 202053 en bok

fotobrevet.substack.com

Discover more from Fotobrevet

Fotografi
Continue reading
Sign in

Fotobrevet #012: Nu blir 202053 en bok

Läs också om Gedda, debatt och #gerillagalleriet

Fotograf Björn Dahlfors
Sep 8, 2022
3
Share this post

Fotobrevet #012: Nu blir 202053 en bok

fotobrevet.substack.com
Share

Hej. Det pågår massa spännande fotorelaterade saker i livet just nu. Om det går i lås så kommer jag ha mycket att berätta om i kommande brev. Det jag kan berätta om nu är att 202053, min andra fotobok, nu är skickad till tryck. I onsdags (7/9) kom provtrycket vilket jag godkänt och nu sätter själva produktionen igång. 

Ur innehållet

  • Tankar boken 202053

  • Uppdatering om #gerillagalleriet 

  • Opublicerat 


Projektet 202053 blir nu bok 

Du som läst brevet ett tag vet att jag tidigare skrivit lite om boken (länk till brevet). Det som snart är en bok är en personlig och världslig loggbok från pandemins första år. Bokens titel är 202053 Fotografi och poesi från pandemins första år. Det är min andra fotobok och omfattar 53 bilder och 53 texter, en för vardera vecka under 2020. Pandemin som förändrade allas våra liv gör boken till ett tidsdokument över en tid då allt sattes på prov. Många av bilderna är fotograferade i Bergslagen och mer specifikt i Storå där jag bor. Faktiskt är 33 bilder fotograferad i Storå och ytterligare nio i Bergslagen. Så pandemins alla restriktioner gjorde på ett sätt boken till en bok med Bergslagsbilder. 

Att göra en bok är så himla roligt. Allt från att göra bokdesign till att välja papper. Extra fint är det att det skapar något fysiskt, något bestående med sitt ISBN-nummer och sin hyllplats på de sju biblioteken i Sverige som samlar in pliktexemplar på allt som trycks i Sverige.

En bok är mer än dess innehåll. Hela produkten ska hänga ihop. Min första bok om Oviksfjällen är på ett sätt en överdådig produktion. Jag valde allt det dyraste i form av papper, bindning och format. Målet var en bok som ska ligga framme och som ska kännas påkostad. Denna gången har jag valt ett lite tunnare återvunnet papper som har lite karaktär tack vare sina små synliga fibrer. Pappret passar min idé om boken helt perfekt eftersom jag tänkt att boken ska vara en typ av anteckningsbok. Denna boken hade absolut inte funkat med ett glansigt papper och påkostad bindning.

Boken trycks i 150 exemplar i B5-format (17x24 cm) och är 88 sidor. Vill du beställa ett exemplar så mejla mig på bjorndahlfors@gmail.com. Du som är prenumerant får boken fraktfritt fram till den 15 oktober. Boken kostar 300 kronor. Skriv i mejlet att du är prenumerant. Information om betalning kommer när boken finns hos mig och är redo att skickas iväg.

Vill du får en känsla för innehållet så har jag gjort en video med bilder och en inläsning av texterna.  

Se hela projektet som ett videoverk


Utblick | Debatt och Gedda

På fotosidan läste jag idag en intressant debattartikel av Terje Hellesø. Jag tycker att han sätter fingret på det som fick mig att tröttna på naturfotogenren och leta mig till annan fotografi där inte allt känns som en tävling där vackraste platsen eller mest maxade ljuset vinner.

För övrigt har jag en otroligt stor respekt för Terje och hans bildskapande. Är du interedan är bekant med hans bildvärld så finns han på instagram och på sin blogg. I min bokhylla står tre av hans böcker: Naturen som fotomotiv, Året och Min plats i ljuset. 


Under hösten och fram till 22 januari 2023 visar fotografiska en stor utställning med bilder av Hans Gedda som jag hoppas hinna se. Utställningen heter Nära Ögat, har du inte möjlighet att besöka Fotografiska så tycker jag att Geddas bok Det tredje ögat som gjordes i samband med en utställning på nationalmuseum är ett bra köp. När det kommer till fotografer som varit verksamma länge tycker jag det är fint att kunna köpa böcker som sammanfattar fotografens gärning. Känner du inte till Hans Gedda så är han en fotograf som fångat otroligt många ikoniska porträtt av ikoniska personer.


12 av de 18 konstpauser som just nu finns på anslagstavlor runt om i Bergslagen.

#Gerillagalleriet

#gerillagalleriet växer, i skrivande stund finns det 18 konstpauser ute och en utställning. I bakvattnet av att jag lagt sista handen på min bok så har jag pausat att hänga upp fler bilder i en tid. Nu är planen att fortsätta förgylla det offentliga rummet med bilder och utställningar. Kul är att jag lyckats komma över en billig A3-skrivare och en A3-laminator så snart kan konstpauser och utställningar bli lite större. Efterhand som galleriet växer fylls det på på bjorndahlfors.se

Läs mer om mitt #gerillagalleri här!


Opublicerat

Jag tänker att ett par kängor kan betyda otroligt mycket. När Dressman-kostymen åkt på rasisterna så är det lätt att glömma deras rötter. Det är lätt att glömma att de en gång marscherade med bomerjackor och rakade skallar. Det är lätt att glömma att de heilade på gator och torg. Hela valrörelsen känns som en enda teater där skulden ska läggas på människor som inte är vita svenskar. Jag tänker att ett samhälle aldrig är starkare än sin svagaste individ. Jag tänker att samhällsproblem är symptom på att samhället är sjukt. Jag skäms över att Sverige är allt för stolt för att erkänna att vi misslyckats med att skapa ett samhälle som inkluderar människor. Lyssna gärna på Mikael Wiehe och Björn Afzelius Valet (inbäddad nedan), på söndag avgörs om du var en av dem som stod emot.


Tack för du läst. Nästa fotobrevet skickas den 29 september.

3
Share this post

Fotobrevet #012: Nu blir 202053 en bok

fotobrevet.substack.com
Share
Previous
Next
Comments
Top
New
Community

No posts

Ready for more?

© 2023 Fotograf Björn Dahlfors
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing