Fotobrevet #036: Sista chansen • Arbetarfotografi • Allt du vill veta om Kära Bergslagen • Bildsvep från Malmö
Äntligen återuppstår Fotobrevet
Nu är äntligen Fotobrevet tillbaka. Precis som innan tänker jag att det ska handla om de bilder jag gör och bilder som andra gör och som jag gillar. Hoppas detta första brev ska ge mycket trevlig läsning.
Frekvensen för återuppståndna Fotobrevet är planerad till en gång per månad (tidigare var tredje vecka).
Brevets innehåll
Sista chansen att köpa min nya bok till förköpspris
När arbetare får synas på museum – jag har sett Vi som arbetar med våra kroppar
Frågor och svar om Råvaruland och folkhemsrester
Tips för dig som älskar fotografi
Bildsvep från Malmö
Hjälp mig att nå ut
Rabatt fram till och med måndag 30/9
Gör som ett hundratal tidigare gjort, förköp min nya bok Kära Bergslagen: Råvaruland och folkhemsrester. Du som förköper boken får 70 kronor rabatt, deltar i utlottningen av signerade fotografier och stöttar mig som fotograf. Du köper denna och andra böcker via min och min frus nya webbutik som heter kulturproduktionen.nu.
När arbetare får synas på museum
Alla människor blir vackra av arbete så sade fotografen Jean Hermansson i dokumentären Himlens mörkrum. Arbetare är idag en grupp som sällan får särskilt mycket utrymme i media eller det offentliga samtalet. Istället är det influerare, finansvalpar, kändisar, konstnärer, programmerare, ingenjörer och tjänstemän av olika slag som dominerar berättelsen om Sverige idag, det trots att det är undersköterskor, busschaufförer, bagare, slaktare, svetsare, montörer och alla andra i LO-kollektivet som faktiskt får samhället att fungera. Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige.
I sommar såg jag utställningen Vi som arbetar med våra kroppar i värmländska Långban. En utställning där arbetare porträtterats av Elisabeth Olsson och där Annica Carlsson Bergdahl skrivit texter. Vi möter 33 arbetare som får berätta om sin vardag och sina liv, de får prata om klass och organisering. De får prata om sånt som det offentliga samtalet slutat att handla om.
Annat var det på 1960- och 1970-talen, då var klass och arbetares villkor viktiga. Två böcker i min bokhylla är bara några av alla böcker om och med arbetare som kom då. Vi som arbetar med våra kroppar förvaltar arvet från böcker som Gruva med bilder av Odd Uhrbom och text av Sara Lidman och Nere på verkstadsgolvet med bilder av Jean Hermansson och text av Folke Israelsson.
Vi som arbetar med våra kroppar tar vid där de andra två böckerna slutar. Alla tre är respektfulla porträtt av människor vars kroppar är deras utkomst. Det är böcker där de utan röst får tala, de får tala om sitt arbete och om hur arbetet sakta bryter ner dem, men också om stolthet och om kamp.
Utställningen Vi som arbetar med våra kroppar består dels av filmade intervjuer men också av riktigt stora bilder, bilder i ett format som inger den respekt arbetare förtjänar, bilder där vanliga människor med vanliga kroppar gör vanliga samhällsbärande jobb. Uppblandat med bilderna finns föremål så som sågklingor, knivar, engångsartiklar, sandaler, hjälmar och annat som är en del av vardagen för kroppsarbetande människor. Den som vill kan även dela med sig av sina berättelser om sitt arbetande liv. Det är en stark utställning. En utställning som självklart får en att själv tänka på sitt arbete och den hårda kontorsröv som växer fram.
Och det som Jean Hermansson sa i dokumentären om att människor blir vackra av arbete, det stämmer, människorna på bilderna i Vi som arbetar med våra kroppar är vackra – men framförallt viktiga.
Får du möjligheten att se utställning så gör det, just nu visas den på Regionmuseet Skåne i Kristianstad. Får du inte den möjligheten så kan du besöka hemsidan eller beställa från Carlssons Bokförlag.
Jag svarar på 10 frågor om Råvaruland och folkhemsrester
Jag bad ChatGPT att ställa tio frågor om min Kära Bergslagen: Råvaruland och folkhemsrester. Så nedan finns allt ChatGPT och kanske även du vill veta om boken.
Hur kom du först på idén att skapa en fotobok om Bergslagen, och vad betydde regionen för dig innan du började fotografera där?
Innan jag började fotografera i Bergslagen hade jag ingen som helst relation till området. Ett nytt jobb gjorde att vi hamnade i Nora. Och som alltid när jag flyttar till en ny plats vill jag göra den till min. När vi flyttade till Bergslagen var det samma sak. Kameran är ett utmärkt verktyg för att lära känna en plats. Det tvingar en att se landskapet för att kunna göra bilder av det. Att det skulle bli en fotobok var något som växte fram i takt med att jag lärde känna bygden och bygdens historia.
Du beskriver dina bilder som ”dokumentärpoetiska.” Vad innebär det begreppet för dig, och hur balanserar du mellan dokumentation och poesi i dina bilder?
Bilderna i boken är lågmälda, oftast fotograferade rakt framifrån och i en bildstil som är väldigt dokumentär. I boken finns det 17 kortare texter som kompletterar bilderna. Det är små korta reflektioner och sammanfattningar av saker jag sett, läst och upplevt. Texterna lånar mycket form och känsla från poesin men innehållet är ofta skaligt och dokumentärt. Så egentligen är det en ordlek med stor betydelse för att definiera det jag gör.
Tips för dig som älskar fotografi
För att haka på temat med arbetare och fotografi. Författaren Folke Isaksson som skrev i många av de böcker där Jean Hermansson (ofta omnämnd i Fotobrevet) har förärats med en hemsida. Hans arvingar har där generöst publicerat inscannade versioner av de böcker han publicerat – där ibland klassikern Nere på verkstadsgolvet.
Fotografen och läraren Göran Segerholm har återigen börjat podda. Fram tills nu finns tre fina intervjuer med Anna Clarén, Mats Wiksten och Micke Berg. In och lyssna i Soundcloud. Han repriserar även några gamla avsnitt från hans förra podd Bildradion. Och på tal om Göran så är även hans nyhetsbrev mycket läsbart, det går att prenumerera på här!
En fotograf som gör väldigt fina diptyker, triptyker och bildserier är Joakim Möller. Följ honom på instagram och förundras över fin fotografi.
Bildsvep från Malmö
Sveriges trea, Sveriges varmaste. Lycrafria cykelpendlare. Solidaritet med alla som dör i Israels utrotningskrig.
Hjälp mig och mina böcker att nå ut
Tipsa gallerier, utställningslokaler och caféer om mig, jag gör gärna utställningar
Besök ditt bibliotek och be dem köpa in min böcker
Tips föreningar, företag och organisationer om att det går att anlita mig som föredragshållare, det jag berättar om är mina böcker och mina bilder
Följ mig och tipsa andra om mina sociala medier-konton
Tack för att du läst, hoppas det gett dig något. Nästa fotobrev skickas i slutet av oktober.