Fotobrevet 039: När en anklagas för montage är det dags att skriva etiska riktlinjer
Läs också om andra nyheter från min och fotografins värld samt ta del av ett bra bokerbjudande och en opublicerad bild.
Nytt fotobrev, det håller på att bli en vana (igen). Hoppas att det är något du uppskattar. När världen blir mer och mer en plats för dårar och stridspittar kan jag rekommendera att bli medlem i Svenska Freds. Det är mitt i stormen som det behövs organisationer som står upp för humanism och fred.
Hur hamnade vi i en situation där vi som tror på fred på jorden blev de extrema medan de som tror på kapprustning och militarisering är de normala?
Brevets innehåll:
Stipendium för att slutföra Lavens land
Etiska riktlinjer när äkthet ifrågasätts
Utblick: Smått och gott från fotovärlden
Bokkampanj
Nyheter och Ljusstråk 2025
Opublicerat
NYHET
Nu ska det skrivas – jag har fått stipendium
Jag har beviljats ett stipendium av Region Örebro för att kunna färdigställa arbetet med min nästa bok, Lavens land, vilken är den andra i serien Kära Bergslagen. Boken är en dokumentation av Bergslagens gruvlavar. Stipendiet kommer jag använda för att skriva texter, ta mig tid att leta i arkiv och böcker samt återbesöka till flera av lavarna för att samla intryck. Jag är tacksam för stipendiet. Lavens land är tänkt att komma ut hösten 2025 eller våren 2026.
ETISKA RIKTLINJER

När äktheten ifrågasätts skriver jag etiska riktlinjer
När jag förläste för ett tag sedan var det en man som hade svårt att tro att en bild från sin hemort inte var två ihopklippta bilder. Mannen var själv aktiv i den lokala fotoklubben och mycket kunnig om fotografi. Det fick mig att fundera över fotografins värde när en bild så lätt ifrågasätts. Å ena sidan behöver vi att människor är kritiska till källor och bilder, å andra sidan om folk på instinkt ifrågasätter äkthet vad händer då med tilltron till fotografin och slutligen till varandra. Självklart kan man se det som beröm, att en fotokunnig person blir avundsjuk på en bildvinkel jag hittat. Men det fick mig också att tänka att vi kanske snart är där då vi måste svära bildens äkthet, dela med oss av exakta positioner för vad vi stod när bilden tog, vilken brännvidd som användes och vilken vinkel jag riktade kameran åt. Det vore så klart inte görbart eller åtminstone helt kreativtets dödande. Däremot tror jag det är bra att som fotograf fundera över sina principer när det gäller redigering av bilder.
Etiska riktlinjer
Jag tillåter mig att framkalla bilder likt traditionella metoder (ljusa upp och mörka ner, ändra färgtemperatur och korrigera färger för att samspela i en känsla, beskära, skärpa upp, göra svartvit och liknande)
Jag tillåter mig att ta bort objekt som för bilden är oväsentliga och som jag kunde ha tagit bort vid fotograferingstillfället eller hade kunnat undvika att få med om jag tagit ett halvt steg. Eller ta bort rörliga objekt som hade försvunnit av sig själv i nästa ögonblick.
Jag tillåter mig att ta bort sensor- och linsdamm
Jag tillåter mig bildpåverkan före eller i samband med fotografering: dubbelexponeringar, rörelseoskärpa, filter med mera.
Jag tillåter mig att göra dip- och triptyker.
Kanske att det är bra att vi som fotografer är tydliga med var våra gränser går för att göra vårt bildskapande. Jag som främst jobbar dokumentärt för på ett sätt, andra gör på sitt sätt. Oavsett vilket kan det kanske vara bra att sätta sina egna etiska riktlinjer.
Sen kan jag så klart själv bryta mot mina etiska riktlinjer men då kommer jag att redovisa det.
Vad tycker du? Är det bra eller dåligt att redovisa sina egna etiska riktlinjer?
KAMPANJ
Köp en bok – få två
Fortsatt så bjuder jag alla som köper Kära Bergslagen: Råvaruland och Folkhemsrester på ett exemplar av min bok 202053: Fotografi och poesi från pandemins första år. Så in på kulturproduktionen.nu och köp två böcker för priset av en. Att köpa mina böcker är det bästa sättet för att stödja mitt arbete.
UTBLICK
Nytt och värt att veta
I Nordmark pod intervjuas fotografen Gustav Gräll, en hel del foton och en hel del om svensk landsbygd. Gustavs bilder finner du på hans hemsida.
Den svenska fotosurrealisten Erik Johansson öppnar nu ett eget konstcenter på gården han växte upp utanför Götene. Där kommer den världskända konstnären att visa sina och andras bilder. Kul att det skapas fler platser för konst och kultur trots att kulturen behandlas som något tärande av den sittande regeringen.
Precis som tidigare år gjorde Lars Dareberg filmer om de fotografer och böcker som nominerades till Fotobokspriset. Priset 2025 vann Ela Polkowska men filmerna med alla nominerade är värda att titta på. Filmerna om de fem nominerade finns här!
Den fjärde boken i Karl Ove Knausgårds Morgonstjärna serie heter Nattens skola och är förutom en bra bok (likt de andra tre) också en väldigt bra skildring av en fotograf konstnärliga liv. Det är sällan en stöter på fotografer i romanernas värld, här blir det en trovärdig skildring. Klart värd att läsa eller lyssna på.
NYHET
Jag medverkar i Ljusstråk 2025
Nu är det klart att jag kommer ställa ut i Svalbo under årets Ljusstråk. En kul utmaning kommer att bli att ställa ut i ett tält. Jag har gjort det tidigare och tror nog att det kommer bli bra. Det kräver dock en del planering och planering är alltid kul. Hoppas att vi ses i Svalbo den första helgen september. Mer information om Ljusstråk hittar du här.
OPUBLICERAT
På tur i Funäsfjällen
Vintertid lägger jag många timmar i skidspåren, ofta avslutar jag säsongen med en resa till Funäsdalen. Säsongen som gick slutade i cirka 570 kilometer fördelat på 31 skiddagar. Bilden är fotograferad i Ramundberget och för mig fungerar den som perfekt inspiration till nästa säsong.
Nu har du nått slutet
Vad brevet ska handla om nästa gång växer långsamt fram. Det kommer när det kommer. På återhörande.